23 Ekim 2014 Perşembe

Motosiklet ve Bakımı

Yeni bir motosiklet kullanıcısıysa yada ilk defa motosiklet satın aldıysanız ve sadece motor kullanmayı biliyorsanız motosiklet bakımı hakkında hiç bir fikriniz yoksa yazımı sonuda kadar kadar okumanızı tavsiye ederim. bu yazımda sizlere motosiklet bakımı hakkında her şeyi anlatmaya çalışacağım. umarım bu yazının sonunda hepiniz kendi motorlarınızın bakımlarını yapacak seviyeye gelmiş olursunuz.
Motosiklet Aküsü Bakımı:
Sulu olmayan akülerin bakımında nelere dikkat edilmelidir?
1-kutup başlarının temiz ve sıkı olmasına
2-şarjına
Sulu akülerin bakımı yapılırken nelere dikkat edilmelidir?
1-saf su odacıklarının seviye kontrolleri yapılmalı
2-Saf su eksik olan odacıklara saf su ilavesi yapılmalı
3-Asit bomesi düşük akülerin asitleri tamamlanmalı
Aküye konan fazla suyun motora zararı var mıdır?
Aküye fazla koyulan saf su daha sonra taşma yapacağından motorunuzun şasi ve boya kısımlarına asit tahribatı yapacaktır. Buda motorunuzun zarar görmesi demektir.
Akü bakımı yapılırken nelere dikkat etmeliyiz.
1-konyağın kapalı olmasına
2-Akünün kesinlikle kıvılcım ateşinden uzak tutulmasına
3-Eldivenle çalışmaya,cildimizi ve elbiselerimizi akü suyu ve buharından korumaya
4-Akü bakımından sonra ise akünün motosikletteki yerine koyulmasından sonra sarsıntıdan oynamaması için gergi lastiği veya bağlantı aparatının yerine takıldığı kontrol edilmelidir.
5-kutup başlarının artı ve eksi bağlantılarının düzgün yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir.
Motosiklet Zinciri Bakımı:
Her dişli ve zincirin bir ömrü vardır.Bakımı yapılmayan zincirler deforme olmaya,hatta sert kullanımlarda koparak sürücünün hayatını tehlikeye sokabilmektedir,motosiklete zarar verebilmektedir.Zincirler oringli ve düz olarak kullanılmaktadır.
Motorumuzun zincirini koruyabilmek için ne yapmalıyız.
1-Zincirimizi belli km den sonra periyodik olarak kaliteli zincir spreyi ile yağlamalıyız.Yağışlı havalarda bu yağlamayı daha sık yapmalıyız.
2-Zincirin belli zamanlarda özel zincir temizleme spreyi veya özel solüsyonlarla yağlı boya fırçası yardımı ile yıkanarak bakımı yapılmalıdır.
3-Yıkanan zincir iyice kuruduktan sonra yağlanmalıdır.
4-Her zincirin ideal gerginlik ölçüsü vardır,bu değerler,genelde motosiklet arka maşasında etiketle veya el kitapçığında belirtilmiştir.
Aşırı bol zincirler veya aşırı gergin zincirler motora ve dişlilere zarar verirler.Sürüş keyfini etkiler.Bozulan zincirlerin ön ve arka dişli olarak,takım halinde değiştirilmesi en uygunudur.Genelde zincirin kilitli olanı değil makine ile perçinlenmiş olanları tercih edilmelidir.
Yağlama nasıl olmalıdır?
Oringli zincirlerde yağlama motorun sehpaya alınması,sehpa olmayan motorlarda ise iki kişi yardımıyla,ön frenin sıkılarak motorun yan ayaklık üzerine dikilmesi(bunun nasıl yapıldığını görmeden kesinlikle denemeyiniz,kendinize ve motorunuza zarar verebilirsiniz.) lastiğin çevirerek,zincirin her iki tarafından,dıştan içeri doğru yağlamanın yapılması ve kesinlikle dış lastik üzerine gelmeyecek şekilde uygulanması gerekmektedir.
Motosiklet Lastikleri:
Kötü ve bakımsız lastiklerin sürüş keyfini kaçırdığını biliriz. Üstelik bakımsız bir lastiğin sürücüyü hayati bir tehlikeyle burun buruna getirebileceğini de

Evet genelde beton zemin üzerinde ve uygun olmayan hava şartlarında haftalarca kalan ve yerle temas eden lastiğin basıncı ve yapısı değişir.
Oluşan değişikliğin önüne geçmek için ne yapılmalı?
Lastiklerin yerle teması kesilmelidir.
Bazı motosikletlerde bulunan ön ve arka sehpaların kullanılması tavsiye edile bilir.
Yer ve lastikler arasına tahta yada plastik konulmasında da yarar vardır.
Sezon başında yola çıkmadan önce lastikler açısından yapılması gereken kontroller nelerdir.
Sezon başında her motosikletin lastikleri gözden geçirilip, çatlak, aşınma, aşırı sertleşme, deforme ve gizli çiziklerin olup olmadığına bakılmalıdır. Bu saydıklarımızın olması durumunda lastiklerin mutlaka yenileriyle değiştirilmesi gerekmektedir.
Lastiği değiştirirken nelere dikkat etmeliyiz?
1-Ön ve arka lastiğin motosikletin üretici firmasının önerdiği uygun ebatta olmasına.
2-Eğer sadece ön veya arka değişecek ise lastiklerin aynı profilde olmasına.
3-satın alınacak lastiğin imal tarihinin yeni tarihli olmasına.
4-Tubles olmayan lastiklerde ise lastiğin iç lastikleriyle birlikte değişmesine
5-Lastiğin janta takılması esnasında, lastik üzerindeki dönüş okunun doğru istikamette olmasına
6-Jantın motora takılması esnasında rulmanların kontrolünün yapılmasına, boşluk ve ses varsa değiştirilmesine ve jant milinin gres yağı ile yağlanmasına dikkat etmeliyiz.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder